بیماری لثه
بیماری لثه چیست؟
بیماری لثه به عنوان تورم، سوزش، یا عفونت بافت هایی تعریف می شود که دندان ها را حمایت می کنند. دو نوع اصلی بیماری لثه عبارتند از: ژنژیویت و بیماری پریودنتال.
ژنژیویت چیست؟
ژنژیویت به معنای “التهاب لثه ها” است. این بیماری زمانی است که لثه های اطراف دندان ها بسیار قرمز و متورم می شوند. اغلب لثه های متورم هنگام مسواک زدن دچار خونریزی می شوند.
بیماری پریودنتال چیست؟
ژنژیویت اگر برای مدت زمانی طولانی ادامه داشته باشد می تواند به بیماری پریودنتال تبدیل شود. انواع مختلف بیماری پریودنتال وجود دارد و همگی بافت هایی را تحت تأثیر قرار می دهند که دندان ها حمایت می کنند. هر چه بیماری وخیم تر می شود، استخوانی که دندان را داخل فک نگه می دارد تحلیل می رود، و باعث می شود دندان ها لق شوند. اگر این بیماری درمان نشود، در نهایت ممکن است دندان ها بیفتند.
آیا احتمال دارد که من نیز مبتلا به بیماری لثه باشم؟
احتمالاً. اکثر بیماران از برخی از اشکال بیماری لثه رنج می برند، و یکی از دلایل اصلی از دست رفتن دندان در افراد بزرگسال است. با این حال، این بیماری در اکثر افراد بسیار آرام پیشرفت می کند، و می تواند آنقدر کند پیش برود که شما می توانید همه دندان های خود را یک عمر نگهدارید.
علل بروز بیماری لثه کدامند؟
همه بیماری های لثه در نتیجه پلاک بروز پیدا می کنند. پلاک فیلمی از باکتری ها است که هر روز روی سطوح دندان ها شکل می گیرد. بسیاری از باکتری های موجود در پلاک ها کاملاً بی ضرر هستند، اما نشان داده شده است که برخی از آنها علت اصلی بروز بیماری لثه می باشند.
برای پیشگیری از بروز بیماری لثه، لازم است مطمئن شوید که همه پلاک ها را هر روز از روی دندان ها برطرف می کنید. این کار با مسواک زدن و تمیز کردن بین دندان ها با مسواک بین دندانی و نخ دندان انجام می شود.
سیگار کشیدن چه تأثیری روی دندان ها و لثه ها دارد؟
سیگار کشیدن موجب وخیم تر شدن بیماری لثه می شود. افرادی که سیگار می کشند بیشتر احتمال دارد که پلاک های باکتریایی تولید کنند، که منجر به بروز بیماری لثه می شود. لثه ها نیز تحت تأثیر قرار می گیرند زیرا سیگار کشیدن باعث کمبود اکسیژن در جریان خون می شود، بنابراین لثه های عفونی بهبود پیدا نمی کنند. سیگار کشیدن باعث می شود افراد پلاک های بیشتری داشته باشند و بیماری لثه آنها خیلی سریع تر از افراد غیر سیگاری وخیم شود. بیماری لثه هنوز هم علت اصلی از دست رفتن دندان در افراد بزرگسال است.
چه اتفاقی می افتد اگر بیماری لثه درمان نشود؟
متأسفانه، بیماری لثه با وخیم تر شدن هم معمولاً موجب بروز هیچ دردی نمی شود به همین دلیل شما متوجه آسیبی که وارد می کنند نمی شوید. با این حال، گاهی اوقات باکتری ها فعال تر هستند و این باعث زخم شدن لثه ها می شود و منجر به بروز آبسه لثه می شود و ممکن است از اطراف دندان ها چرک ترشح شود. طی چند سال، استخوانی که دندان ها را حمایت می کند می تواند تحلیل برود. اگر بیماری برای مدت زمان طولانی درمان نشده باقی بماند، درمان می تواند دشوارتر شود.
در صورت ابتلا به بیماری لثه چه باید کرد؟
نخستین کاری که باید انجام داد مراجعه به دندانپزشک برای انجام چکاپ کامل دندان ها و لثه ها است. دندانپزشک حفره یا همان پاکت لثه های اطراف هر دندان را اندازه گیری می کند تا ببیند آیا علائم بیماری لثه وجود دارد یا خیر. علاوه بر این، برای مشاهده مقدار استخوانی که تحلیل رفته است، ممکن است لازم باشد تصاویر رادیوگرافی با اشعه ایکس گرفته شوند. این ارزیابی ها بسیار مهم هستند، تا بتوان درمان مناسب را برای شما تجویز کرد.
چه درمان هایی نیاز هستند؟
دندانپزشک شما همه پلاک ها و تارتارهای سطح دندان ها را برطرف می کند. علاوه بر این، نحوه زدودن موفق پلاک از روی دندان ها و پاکسازی دقیق و مؤثر همه سطوح دندان ها به شما آموزش داده خواهد شد. این کارهای ممکن است مستلزم چندین مرتبه مراجعه به دندانپزشک باشد. یک روتین خوب مراقبت های دهان و دندان ها در منزل با مسواک زدن و تمیز کردن بین دندان ها، مهم ترین کاری است که شما می توانید برای کمک به پیشگیری از وخیم تر شدن بیماری لثه انجام دهید.
چه کارهای دیگری ممکن است نیاز باشند؟
وقتی دندان های شما پاکسازی می شوند، ممکن است لازم باشد دندانپزشک ریشه برخی از دندان های شما را نیز درمان کند تا اطمینان حاصل کند که آخرین پاکت باکتری ها نیز برداشته شده است. این کار “تسطیح سطح ریشه” نامیده می شود. احتمالاً نیاز خواهد بود منطقه درمان قبل از انجام هر کاری بی حس شود. پس از آن، ممکن است به مدت حدوداً 48 ساعت مقداری ناراحتی احساس کنید.
بیماری لثه چه علائمی دارد؟
نخستین علامت خونریزی حین مسواک زدن و داخل خمیردندانی است که شما پس از مسواک زدن دندان های خود داخل سینک تف می کنید. حین غذا خوردن نیز ممکن است خونریزی از لثه ها را تجربه کنید، و مزه بدی داخل دهان شما به جا بماند. بوی دهان شما نیز ممکن است ناخوشایند شود.
اگر قبلاً بیماری لثه داشته باشیم، آیا باز هم امکان ابتلا به آن وجود دارد؟
هیچ درمانی برای بیماری پریودنتال وجود ندارد، اما تا زمانی که مراقبت های خانگی دهان و دندان را به خوبی انجام دهید، بیماری شما تحت کنترل خواهد بود. هر گونه تحلیل رفتن استخوان بسیار کند خواهد بود و ممکن است کاملاً متوقف شود. با این حال، باید مطمئن شوید هر روز کار زدودن پلاک های دندانی را انجام می دهید، و برای چکاپ و پاکسازی های منظم مراجعه می کنید.
آیا بیماری لثه با بیماری های دیگر ارتباط دارد؟
در سال های اخیر، مشخص شده است بیماری لثه با بیماری های دیگری مانند دیابت، سکته مغزی، بیماری های قلبی و عروقی، نتایج بد بارداری، و حتی زوال عقل ارتباط دارد. برای درک نحوه ارتباط این بیماری ها با یکدیگر تحقیقات بیشتری نیاز است، اما شواهد زیادی وجود دارند که نشان می دهند داشتن دهان و لثه های سالم می تواند به بهبود سلامت عمومی و کاهش هزینه های درمان های پزشکی کمک کند.