دندان مصنوعی و انواع آن
دنچرها -که عموماً تحت عنوان دندان ها یا پروتزهای مصنوعی شناخته می شوند- داخل دهان قرار می گیرند تا به عنوان جایگزینی برای دندان های طبیعی عمل کنند. پروتزها اغلب از جنس آکریلیک، نایلون، یا فلز هستند که می توانند به جای یک، چند، یا همه دندان ها قرار بگیرند که به راحتی و بدون هیچ دردسری روی لثه ها قرار می گیرند.
اگر دنچرها به درستی داخل دهان قرار بگیرند، می توانند مزایای بسیاری داشته باشند، از جمله بهبود توانایی های گفتار و غذا خوردن، و از همه مهم تر اعتماد به نفس فرد. علاوه بر این، پروتزها می توانند به پیشگیری از تغییر شکل و تحلیل چهره به مرور زمان کمک کند و برای دندان های باقی مانده نقش محافظت کننده داشته باشد.
انواع دندان های مصنوعی
پروتزهای مصنوعی متعددی وجود دارند که شامل پروتزهای پارسیل و پروتزهای کامل (دست دندان کامل) می باشند. همه این پروتزها نیاز دارند به گونه ای ساخته شوند که از نظر اندازه، شکل، و رنگ با دندان های طبیعی هماهنگی داشته باشند. ساخت و قرار گیری دندان های مصنوعی توسط متخصص پروتزهای دندانی یا دندانپزشک عمومی انجام می شود.
پروتزهای پارسیل
پروتزهای پارسیل زمانی استفاده می شوند که هنوز هم تعدادی از دندان طبیعی بیمار سالم باقی مانده اند. این پروتزها معمولاً به دور دندان های سالم باقی مانده چفت می شوند. این چفت ها زمانی قابل مشاهده هستند که بیمار حرف می زند، به همین دلیل می توان آنها را از مواد همرنگ دندان ساخت.
پروتزهای کامل یا دست دندان کامل
پروتزهای کامل معمولاً زمانی استفاده می شوند که بیمار همه دندان های طبیعی خود را از دست داده باشد. این اتفاق می تواند در پی یک حادثه، عفونت، پریودنتیت، یا دیگر شرایط پزشکی رخ دهد. این دندان های مصنوعی به یک پلیت متصل می شوند که روی لثه ها قرار می گیرد.
پلیت ها و لثه هایی که دندان ها روی آنها سوار می شوند- که می توانند یا از فلز ساخته شوند یا آکریلیک، و می توانند دقیقاً همرنگ لثه های خود بیمار باشد- عموماً برای مخاطب قابل تشخیص نیستند. می توان از چسب مخصوص دندان های مصنوعی برای نگه داشتن دنچرها در جای خود استفاده کرد.
پروتزهای متحرک
پروتزهای متحرک، نمونه سنتی دندان های مصنوعی هستند، و این مزیت بزرگ را دارند که می توانند به راحتی از دهان خارج شوند. با این حال، می توانند به راحتی از دهان بیرون بپرند، بنابراین دندانپزشک ها توصیه می کنند بویژه از خوردن غذاهایی که جویدنی، چسبناک، یا سفت هستند بپرهیزید. می توان از چسب های مخصوص دندان های مصنوعی برای ثابت نگه داشتن آنها در جای خود استفاده کرد، اما استفاده از این چسب ها می تواند دشوار باشد. پروتزهای دندانی متحرک عموماً 5 سال دوام می آورند و معمولاً پس از آن لازم است تعویض شوند.
پروتزهای دندانی انعطاف پذیر
پروتزهای دندانی انعطاف پذیر جایگزینی شناخته شده برای پروتزهای سنتی هستند، که با مواد انعطاف پذیر و در عین حال، فوق العاده با دوامی ساخته شده اند که استفاده از آنها فوق العاده راحت است. به لطف رزین های نیمه شفافی که دقیقاً همرنگ لثه ها هستند، این نوع پروتزها به چفت هایی که در پروتزهای پارسیل استفاده می شوند و قابل مشاهده هستند نیاز ندارند.
علاوه بر این، این نوع دنچرهای متحرک خیلی سبک تر هستند و اصلاً برجسته نیستند و حدود 5 تا 8 سال دوام دارند. آنها از دیگر روش های جایگزینی دندان گران تر هستند و تنها می توانند برای پروتزهای پارسیل استفاده شوند.
نگهداری از دندان های مصنوعی
دهان ما مملو از باکتری است، بنابراین اصلاً عجیب نیست که لازم است دندان های مصنوعی نیز به صورت روزانه پاکسازی شوند. بسته به نوع دندان مصنوعی که استفاده می کنید، دندانپزشک معمولاً بهترین روش برای تمیز کردن پروتزهای دندانی را برای شما توضیح خواهد داد. به عنوان مثال، برای تمیز کردن پروتز پارسیل با خارج کردن آن راحت تر می توانید این کار را انجام دهید. می توانید از محلول های پاکسازی مخصوص پروتزها استفاده کنید تا به شما کمک کنند این کار را به شکلی مؤثر انجام دهید. بسته به نوع موادی که برای ساخت دندان مصنوعی استفاده شده است، محلول های متفاوتی لازم است، بنابراین از دندانپزشک خود بپرسید شما باید از کدام یک استفاده کنید.
برای افزایش طول عمر دندان های مصنوعی، وقتی آنها را در دست می گیرید مراقب باشید. از خم کردن آنها بپرهیزید و هنگام تمیز کردن، سعی کنید به چفت آنها آسیب نزنید. با غوطه ور کردن پروتز مصنوعی در آب، در طول شب، می توانید مانع خشک شدن آنها شوید، اما قبل از قرار دادن آنها داخل دهان باز آنها را زیر آب شستشو دهید.
ممکن است دندانپزشک به شما توصیه کند از یک دسته غذاهای خاص بپرهیزید. از نوشیدنی های خیلی داغ بپرهیزید زیرا ممکن است موجب تخریب دنچر شما شوند. بهتر است از خوردن غذاهای خیلی سفت یا جویدنی هستند، مانند آبنبات یا آدامس، بپرهیزید.
عوارض جانبی دندان های مصنوعی
وقتی برای نخستین مرتبه دندان های مصنوعی را دریافت می کنید، مخصوصاً پروتزهای فوری (موقتی)، ممکن است متوجه افزایش بزاق دهان خود شوید. این کاملاً طبیعی است و پس از مدتی که دهان به وجود آنها عادت می کند، کاهش خواهد یافت. برخی افرا ممکن است تا مدتی حالت تهوع داشته باشند.
اوایل، تا زمانی که به پروتز خود عادت می کنید، ممکن است هنگام خوردن مشکل داشته باشید. با غذاهای نرم و آبکی شروع کنید تا به آنها عادت کنید. به همین ترتیب، ممکن است تا قبل از عادت کردن به پروتزها مجبور باشید برای حرف زدن تلاش کنید. پس از عادت کردن به آنها، همه چیز برای شما ساده تر خواهد بود.
گاهی اوقات دندان های مصنوعی می توانند موجب درد و سوزش داخل دهان شوند. این اتفاق کاملاً طبیعی است و اغلب وقتی به آنها عادت می کنید این مشکل دیگر وجود نخواهد داشت. شستشوی دهان با آب و نمک و رعایت بهداشت دهان می تواند به کاهش علائم کمک کند.
کاملاً طبیعی است که هنگام سرفه یا عطسه کردن، روی پروتزهای متحرک خود فشار هوای زیادی احساس شود. این می تواند منجر به شل شدن آنها شود. برای پیشگیری از این اتفاق، باید هنگام عطسه و سرفه کردن یا خمیازه کشیدن دهان خود را با دست بپوشانید.
اگر به دنبال متخصص پروتزهای دندانی و کاشت ایمپلنت در تهران هستید با ما تماس بگیرید