دنتوفوبیا چیست؟ راه های غلبه بر ترس از دندانپزشکی
دنتوفوبیا ترس از دندانپزشک است. افراد مبتلا به این فوبیای نادر وقتی به دندانپزشکی مراجعه می کنند ی احساس اضطراب و ترس را فرا میگیرند.تجربیات منفی گذشته، سابقه ارثی یا احساس نداشتن کنترل روی خود میتواند منجر به دنتو فوبیا شود. افراد مبتلا به دنتو فوبیا حتی زمانی که درد دارند از مراجعه به دندانپزشک اجتناب می کنند. این وضعیت به قدری شدید است که می تواند منجر به سلامت بسیار ضعیف دندان شود. این مشکلات ممکن است بر روابط یا آینده شغلی افراد نیز تاثیر بگذارد. ترس شدید از درمان دندان شامل احساس اضطراب و آزرده خاطری است، اما این احساسات صرفا دنتو فوبیا نیستند. افراد مبتلا به اضطراب دندانی نگران درد یا استرس دندانپزشکی هستند، اما به احتمال زیاد بر خلاف آنهایی که دچار دنتو فوبیا هستند، همچنان برای درمان به دندانپزشک خود مراجعه خواهند کرد.
چرا افراد مبتلا به دنتوفوبیا از مراجعه به پزشک میترسند؟
افراد مبتلا به دنتو فوبیا ممکن است به چند دلیل از دندانپزشکی بترستد. این دلایل عبارتند از:
- ترس از بیهوشی: ترس از بیهوشی یکی از بزرگترین فوبیاهای افراد در انجام هر نوع عملی است.
- ترس از اثر نکردن داروی بیهوشی: در مواردی پیش میآید که بیمار از بهوش آمدن حین انجام فعالیت های دندانپزشکی فوبیا داشته باشد.
- ترس از خون: ترس از خون، شایع ترین فوبیا بین افراد است که مراجعه به دندانپزشک را سخت تر میکند.
- ترس از خفهگی: احساس خفهگی فرآیندی طبیعی در جریان دندان پزشکی است. این احساس برای بیماران ترسناک و سخت است.
- ترس از درد: درد دندانپزشکی برای بعضی افراد غیر قابل تحمل است به همین دلیل حتی اگر ندادن درد داشته باشند باز هم از مراجعه به دندان پزشک، اجتناب میکنند.
- ترس از صر و صدا: برخی افراد از صدای برخورد لوازم دندانپزشکی به یکدیگر میترسند.
- تجربه تلخ: اگر بیمار در گذشته تجربه تلخی در حوزه دندانپزشکی داشته باشد، ممکن است دچار دنتو فوبیا شود.
- شرایط سخت: در اشخاص باردار که درمان های دندانپزشکی در دوران بارداری سخت تر است، ترس از دندانپزشکی وجود دارد اما نمیتوان آن را دنتو فوبیا نامید.
اثرات دنتوفوبیا در زندگی
دنتوفوبیا میتواند تأثیرات جدی بر سلامت دهان و دندان افراد داشته باشد چرا که افرادی که از مراجعه به دندانپزشک میپرهیزند، ممکن است با مشکلات جدی مانند پوسیدگی دندان، از بین رفتن مینای دندان، التهاب و خون ریزی لثه و حتی بیماریهای شدید تر روبرو شوند. همچنین، این ترس قادر است باعث افزایش اضطراب و استرس در زندگی روزمره شود و این مورد در کیفیت زندگی روزانه هم تاثیرگذار است.
چطور دنتوفوبیا را درمان کنیم؟
درمان دنتوفوبیا یک مسیر طولانی است و نیاز به توجه و زمان دارد. این بیماری تعداد زیادی از افراد در جهان را تحت تاثیر خود قرار میدهد و با وجود تقریبا ناشناخته بودن، جمعیت زیادی به آن مبتلا هستند.اشخاص مبتلا به این بیماری، حتی از بو و یا صدای لوازم دندانپزشکی هم وحشت دارند و حتی دیدن فرآیند درمان بیماران دیگر که به دندانپزشک مراجعه میکنند نیز برایشان عذاب آور است. در بخش به بررسی بعضی درمان ها برای این بیماری میپردازیم.
مشاوره با یک روان درمان گر
صحبت کردن و استفاده از مشاوره های یک فرد آگاه از موثر ترین راه ها برای درمان این اختلال است. روانشناس به بیمار کمک میکند تا ترس خود را آشکار کرده و از بیان آن نهراسد. از این رو شجاعت بیشتری برای مواجه شدن با فرآیند درمان خود مییابد.
مدیتیشن
مدیتیشن از روش های حفظ آرامش در هر شرایطی است. ترس و اضطراب ناشی از دندان پزشکی با تنفس عمیق و یادگیری تکنیک ای یوگا تا حدودی قابل کنترل است.
نیاز به دارو
در گروهی از افراد این ترس به حدی شدید است که موارد ذکر شده کمک شایانی به آنها نمیکند. در این شرایط میتوان با نظر پزشک روان درمانگر از دارو ها و نسخه های پزشکی استفاده کرد. یکی از این دارو ها، قرص های آرامش بخش هستند.
داشتن اطلاعات کافی
اگر بیمار تا حدودی بداند قرار است با چه چیزی در اتاق دندانپزشک رو به رو شود، میتواند کمی احساسات خود را کنترل کند یا با آنها کنار بیاید. از این رو پیشنهاد میشود قبل از انجام عمل پروسه درمان بیمار به طور اجمالی و کلی یادآوری شود.
انتخاب دندانپزشک
پزشک خوب و مناسب نیمی از پروسه درمان است. انتخاب یک دندانپزشک که بیمار با او احساس راحتی کند میتواند بخشی از ترس فرد را کنترل کند.
نتیجه گیری
دنتو فوبیا نیز مثل هر فوبیای دیگر رنج آور است. این بیماری محدودیت سنی ندارد اما منشاء آن میتواند از کودکی باشد. میتوان با درک کردن بیمار تا حدود زیادی این ترس را کنترل کرد تا از خدمات پزشکی استفاده کند.