درمانهای دندانپزشکی در دوران بارداری (بخش دوم)
آیا زنان باردار میتوانند برای کشیدن دندان اقدام نمایند؟
از نظر دندانپزشک کشیدن دندان آخرین راهکار محسوب میشود، زیرا وی همواره در تلاش است تا حد ممکن دندان را حفظ نماید. اما اگر دندان در اثر پوسیدگی یا حادثه به حدی آسیب دیده باشد که قابل احیا و اصلاح نباشد و سلامت دهان و دندان را به خطر بیاندازد، چارهای جز کشیدن آن باقی نخواهد ماند.
هر زمان طی دورهی بارداری میتوان برای کشیدن دندان اقدام نمود، اما ممکن است دندانپزشک سه ماههی دوم بارداری را زمان مناسبتری تشخیص دهد. زیرا در سه ماههی نخست که جنین در حال تشکیل است، گرفتن عکس رادیولوژی با اشعهی ایکس خطرناک است و از سوی دیگر طی سه ماههی سوم، خوابیدن به پشت برای مدت زمان طولانی برای زنان باردار دشوار است، بنابراین سه ماههی دوم مناسبترین زمان است.
آیا درمان ریشه (عصب کشی) روی بارداری تاثیر دارد؟
نفوذ پوسیدگی به درون دندان و رگهای عصبی میتواند شدیدا دردناک باشد. با استفاده از درمان ریشه میتوان درد را متوقف ساخت. در این درمان بافت عفونی تخلیه میشود و دندان با استفاده از تاج و روکشی که طبیعی به نظر میرسد احیاء میشود. از این رو نیازی به کشیدن دندان نخواهد بود.
چنانچه خانم باردار با مورد اورژانسی دندانپزشکی مواجه شود، در هر مرحلهای از دوران بارداری میتواند برای درمان ریشه اقدام نماید و نباید در انجام آن تعلل کند. با این حال، از آنجا که نیاز به گرفتن عکس رادیولوژی با اشعهی ایکس میباشد، زمان ایدهآل برای جراحی ریشهی دندان سه ماههی دوم است.
آیا زنان باردار میتوانند برای سفید کردن دندانها اقدام نمایند؟
سفید کردن دندانها میتواند در دوران بارداری انجام شود، اما ممکن است دندانپزشک به شما پیشنهاد دهد برای انجام درمانهای دندانپزشکی غیراورژانسی تا پس از تولد فرزند خود صبر کنید.
مطلوب این است که از سفید کردن دندانها و انجام دیگر درمانهای مربوط به زیبایی، بویژه طی سه ماههی سوم اجتناب شود، زیرا ممکن است خوابیدن به پشت طی مدت زمان لازم برای استعمال ژل سفیدکننده، برای خانم باردار ناراحتکننده باشد.
در صورتی که از کیت سفیدکنندهی دندان در منزل استفاده مینمایید، باید اطمینان حاصل نمایید که غلظت هیدروژن پراکسید (hydrogen peroxide) بیشتر از 6 درصد نباشد، زیرا غلظت بالاتر آن میتواند آسیبهای موقتی به بافت وارد آورد، مگر آنکه توسط فرد متخصص بکار برده شود.
آیا زنان باردار میتوانند تحت درمانهای ارتودنسی قرار گیرند؟
اگر پیش از دوران بارداری تحت درمان ارتودنسی قرار داشتهاید، نباید به دلیل بارداری آن را متوقف سازید. حتی میتوانید طی بارداری از بریسهای جدید استفاده نمایید، گرچه ممکن است دندانپزشک یا ارتودنتیست به شما پیشنهاد دهد تا پس از تولد فرزند خود صبر کنید، زیرا گاهی اوقات طی فرایند درمان مشکلاتی بروز مییابد.
نصب بریسها نیازمند گرفتن عکس رادیولوژی با اشعهی ایکس است، که البته دندانپزشک از انجام آن طی سه ماههی نخست بارداری خودداری خواهد کرد. اگر با افزایش وزن طی دوران بارداری شکل صورت و دهان شما تغییر کند، بایستی بریسها نیز متناسب دندانهای شما تنظیم شوند یا به قالبگیری جدید از دندانها نیاز خواهد بود تا یک دست بریس جدید ساخته شود. این تغییرات میتواند هزینهی کلی درمان را بالا ببرد.
برخی زنان طی دوران بارداری ورم لثهها و دیگر بافتهای صورت را تجربه میکنند، که گاهی اوقات میتواند منجر به ایجاد سوزش در محل سیمهای بریس و براکتها شود. دندانپزشک یا ارتودنتیست میتواند از ژلهای بیخطری استفاده نماید که در بیحس نمودن محل درد موثر خواهند بود. در صورتی که مشکل ارتودنسی شما جزئی است میتوانید ترجیحا از الاینرهای پلاستیکی متحرک استفاده کنید.
زنان باردار چگونه میتوانند از درمانهای دندانپزشکی اجتناب نمایند؟
رعایت پیوستهی بهداشت دهان و دندان پیش از بارداری، احتمال نیاز به درمانهای دندانپزشکی طی دوران بارداری را کاهش خواهد داد. زنان باردار علاوه بر مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به طور منظم، باید از عادات ناسالم نیز پرهیز کنند و به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نمایند.
بعلاوه باید از مسواک زدن درست پس از تهوع صبحگاهی اجتناب کنند، زیرا این کار میتواند به سطح مینای دندان آسیب برساند. به جای آن، میتوانند دهان را با آب بشویند و 30 دقیقه پس از مسواک بزنند.