دکتر بهناز قدسیان
جزئیات وبلاگ

روکش‌ دندان پس از درمان ریشه

روکش‌ دندان پس از درمان ریشه
  • نوشته شده توسط : f.faraz
  • 28/05/1397

روکش‌ دندان پس از درمان ریشه

کدام یک از دندان‌ها پس از درمان ریشه به روکش دندان نیاز دارند؟

اصولا، ساده‌ترین راه برای تشخیص اینکه آیا دندانی که تحت درمان ریشه قرار گرفته است نیاز به روکش دارد یا نه، دقت به مکان دندان در دهان است. دندان‌های عقب که برای جویدن مورد استفاده قرار می‌گیرند، مولرها و پرمولرها معمولا پس از درمان ریشه به روکش دندان نیاز دارند. دندان‌های جلو که برای بریدن مورد استفاده قرار می‌گیرند، دندان‌های نیش و دندان‌های وسط جلوی قوس دندانی ممکن است نیاز به روکش دندان نداشته باشند.

عوامل تعیین کننده‌ی نیاز به روکش دندان پس از درمان ریشه

همانطور که در بالا ذکر شد، قرار گرفتن دندان در قوس دندانی، در جلو یا در عقب، یکی از مهمترین عوامل است. با این حال، عوامل دیگری نیز وجود دارند که باید مد نظر قرار گیرند.

  1. فشردن یا ساییدن دندان‌ها روی یکدیگر
  2. سوابق دندانی بیمار- وجود دندان شکسته از گذشته
  3. میزان ترک، شکستگی، یا پوسیدگی که منجر به نیاز به درمان ریشه شده است
  4. میزان باقی مانده از دندان
  5. وجود دندان مقابل، بالا یا پایین، دندانی که تحت درمان ریشه قرار می‌گیرد

چگونه این عوامل روی نیاز به روکش دندان پس از درمان ریشه تاثیر می‌گذارند؟

 

روکش‌ دندان پس از درمان ریشه
روکش‌ دندان پس از درمان ریشه

 

در صورتی که عادت دارید دندان‌های خود را روی یکدیگر فشار دهید یا آنها را به یکدیگر بسایید، به احتمال زیاد پس از درمان ریشه به روکش دندان نیاز خواهید داشت تا از دندان‌ها محافظت کند. دندان‌هایی که تحت درمان ریشه قرار گرفته‌اند، از آنجا که به شکل بدی پوسیده یا شکسته شده‌اند، ساختار اندکی از آنها باقی مانده است بنابراین به روکش دندان نیاز دارند. اساسا، در صورتی که دندان در اثر حادثه از بین نرفته باشد، مانند صدمه یا ضربه به صورت، و هیچ ماده‌ی پرکننده‌ای درون آن نباشد، احتمالا به روکش دندان نیاز خواهید داشت.

آیا روکش دندان پس از درمان ریشه ضروری است؟

مطالعات حاکی از آن است که روکش دندان پس از درمان ریشه موجب افزایش شانس نجات دندان خواهد شد. یکی از این مطالعات نشان می‌دهد که تنها یک سوم از دندان‌های مولر بدون روکش تا 5 سال دوام دارند.

 

 

روکش‌ دندان پس از درمان ریشه
روکش‌ دندان پس از درمان ریشه

 

دندان‌های عقب تقریبا در همه‌ی موارد پس از درمان ریشه به روکش نیاز دارند. تنها استثناء ممکن است دندان‌های پرمولر باشند که هم در جلو و هم در عقب دهان یک دندان از آنها وجود دارد و تنها 1 یا 2 سطح پر شدگی دارند. دندان جلو، در صورتی که در آن پوسیدگی گسترده یا شکستگی مشاهده شود به روکش دندان نیاز دارد. دندان جلویی که اندکی پوسیده شده است و در آن شکستگی وجود ندارد، پس از درمان ریشه نیازی به روکش دندان ندارد.

اگر دندان از قبل دارای روکش است، آیا پس از درمان ریشه به روکش جدید نیاز دارد؟

روکش‌ دندان پس از درمان ریشه
روکش‌ دندان پس از درمان ریشه

 

این سوال خوبی است و اگر پاسخ عالی به آن غیر ممکن نباشد، قطعا دشوار خواهد بود، حتی اگر تمام مراحل درمان را یک پزشک انجام داده باشد. در صورتی که در اطراف لبه‌ها یا حتی حاشیه‌ی روکش دندان پوسیدگی وجود داشته باشد، بنابراین دندان به روکش جدید نیاز خواهد داشت.

 

روکش‌ دندان پس از درمان ریشه
روکش‌ دندان پس از درمان ریشه

با این حال، در برخی موارد به ظاهر هیچ پوسیدگی وجود ندارد و این مشکلاتی در پی خواهد داشت. مشکل این است که دندانپزشک از زیر روکش دندان اطلاعی ندارد. در واقع، هیچ کس نمی‌داند واقعا چقدر از ساختار دندان باقی مانده است. بنابراین، پیشنهاد قرار دادن یک روکش جدید می‌تواند نوعی بازی حدس زدن باشد.

تقریبا، در همه‌ی موارد، آنچه از دندانپزشک خود می‌شنوید چیزی است که دندانپزشک ترجیح می‌دهد نه آنچه شما واقعا به آن نیاز دارید زیرا هیچ کس نمی‌تواند به واقعیت پی ببرد. بهترین انتخاب، قرار دادن روکشی جدید است. با این حال، روکش کردن دندان فرایندی با هزینه‌ی بالاست. بعلاوه، اکثر افراد به روکش جدید نیاز ندارند و شما می‌توانید سوال بپرسید که چرا روکش جدید برای شما بهترین انتخاب است.

اکثر دندانپزشک‌ها روکش جدید روی دندان قرار نمی‌دهند مگر اینکه اندکی پوسیدگی زیر لبه‌های روکش دندان مشاهده کنند.

برای روکش کردن دندان پس از درمان ریشه چه گزینه‌هایی وجود دارند؟

روکش‌ دندان پس از درمان ریشه
روکش‌ دندان پس از درمان ریشه

 

امروزه روکش‌های دندان از جنس‌های مختلفی ساخته می‌شوند. روکش‌های طلا هنوز هم در دسترس هستند اما قیمت‌های آنها بسیار بالاست. این نوع روکش‌ها برای بافت لثه عالی هستند، بعلاوه می‌توان آنها را در دهان اندکی تغییر داد تا کاملا متناسب با دندان‌ شوند. با این حال، امروزه تعداد اندکی روکش طلا ساخته می‌شوند. روکش‌های پرسلاین ترکیب شده با روکش‌های فلزی زمانی از شهرت بالایی برخوردار بودند و هنوز هم توسط برخی دندانپزشک‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند اما استفاده از آنها در حال کاهش است. به علت معرفی گزینه‌های بهتر، این نوع روکش‌ها ممکن است تا چند دهه‌ی آینده منسوخ شوند.

روکش‌ دندان پس از درمان ریشه
روکش‌ دندان پس از درمان ریشه

 

روکش‌های سرامیکی از جمله روکش‌هایی هستند که اکنون بسیاری از دندانپزشک‌ها از آنها استفاده می‌کنند و در آینده نیز تمامی روکش‌ها از این ماده ساخته خواهند شد. روکش‌های ایمکس (Emax) و زیرکونیا نیز از جمله روکش‌های معروف هستند. هر دو نوع روکش محکم و سفید رنگ هستند. این دو نوع روکش مزایا و معایبی دارند، اما نتایج آنها تا میزان زیادی به دندانپزشکی بستگی دارد که آن را برای شما قرار می‌دهد. ایمکس به طور میانگین از نظر ظاهری زیباتر اما ضعیف‌تر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *