علائم و نشانه های عدم موفقیت درمان ریشه
اگر چه هنگام عصب کشی (درمان ریشه) دندان، امید بر این است که نتایج درمان موفقیت آمیز و مادام العمر باشد اما گاهی ممکن است به دلایل گوناگون، درمان با شکست مواجه شده یا زمانی دچار اشکال شود. اما از کجا بفهمیم دندان عصب کشی شده مان با مشکل مواجه شده و عصب کشی به شکست انجامیده است؟
علائم و نشانه های عدم موفقیت عصب کشی دندان
بسیاری از علائم و نشانه های شکست درمان ریشه مشابه علائم نیاز به عصب کشی اولیه است. علائم متداول عدم موفقیت عصب کشی به صورت زیر است:
- درد یا حساسیت به لمس و فشار و یا ضربه
- این امکان وجود دارد که اندکی تورم دیده شود
- ممکن است دمل در مجاورت دندان ایجاد شود که برطرف نمیشود و بو یا طعم بدی در دهان ایجاد کرده است
- علائم ممکن است به صورت پیوسته و یا متناوب تجربه شود حتی ممکن است به طور کامل برطرف شده و مدت زیادی از علائم خبری نباشد
- شدت علایم ممکن است بسته به فعالیت عفونت عامل آن متفاوت باشد
در صورتی که دندان عصب کشی شده علائم ایجاد کرده است باید ارزیابی شود
در صورتی که دندانی را عصب کشی کرده اید و اکنون علائمی نشان میدهد باید حتماً دندانپزشک ان را بررسی کند. از این جهت فرقی نمیکند علائمی که دندان نشان میدهد چه نوعی است و چه شدتی دارد.
در حالت معمولی انتظار این است که پس از اتمام عصب کشی و سپری شدن مدتی پس از التیام بافتها، هیچ علامتی در دندان و بافتهای پیرامون پیش نیامده و همه چیز به خوبی پیش برود. در اکثریت موارد نتایج عصب کشی کاملاً موفقیت آمیز و ماندگار است و هیچ علائمی از عدم موفقیت ایجاد نمیشود.
به طور کلی اگر متوجه شدید مشکل پیش آمده و دندانی که عصب کشی کرده بودید نیاز به معاینه دارد، وقت را هدر ندهید و فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید تا پیش از پیچیده شدن مشکل و حتی لاینحل شدن آن، درمان انجام شود. علت این است که دندانی که دچار مشکلات اندودنسی شده است غیر قابل پیش بینی بوده و هر زمانی امکان بازگشت عفونت وجود دارد.
عفونت مجدد دندان عصب کشی شده
عفونت نقش اصلی را در عدم موفقیت عصب کشی ایفا میکند و میزان فعالیت عفونت و بازگشت آن قابل پیش بینی نیست. بدترین حالت این است که عفونت خفیف اما طولانی مدت وجود داشته باشد که تنها علائم خفیفی ایجاد میکند و در نتیجه بیمار به خاطر آن به دندانپزشک مراجعه نمیکند. هنگامی که وضعیت عفونت حاد میشود و درد شدید و تورم قابل توجه اتفاق میافتد بیمار به دندانپزشک مراجعه میکنند.
توجه داشته باشید صرفاً به خاطر این که احتمال بازگشت عفونت وجود دارد، به این معنی نیست که علائم دندان ناشی از عفونت است. تنها کاری که باید انجام دهید مراجعه به دندانپزشک و عکس پرتو ایکس است تا وضعیت دندان مشخص شود.
همچنین توجه داشته باشید که گاهی دندان عصب کشی شده دچار مشکل میشود بدون این که علائمی بروز کند. برای مثال در بسیاری از شرایط در حالی که بیمار تصور میکند وضعیت دندان او کاملاً خوب است در چکاپ دندانپزشکی که عکس پرتوی ایکس گرفته میشود، ممکن است مشخص شود دندان به مشکل برخورده است.
ایجاد علائم به معنی عدم موفقیت عصب کشی نیست
این امکان وجود دارد علائمی که تجربه میکنید ارتباطی با دندان عصب کشی شده نداشته باشد. در چنین شرایطی دو حالت ممکن است به وجود بیاید:
- درد ارجاعی – عصبی که به یک دندان میرسد به دندانها و ساختارهای آناتومی دیگر نیز خدمت میکند. بنابراین این احتمال وجود دارد که یک مشکل دندانی یا پزشکی که در جای دیگری وجود دارد به واسطه عصبهای مشترک، در محل دیگری که سالم است درد آن احساس شود.
- درد فانتوم یا توهمی – این نوع حس دندان درد مشابه احساس درد در عضو قطع شده می باشد. این درد از نوعی دوره ترومایی حاصل میشود که در رابطه با عصبی که به دندان میرسیده اتفاق افتاده است، مانند بافت عصب پالپ دندان که در حین عصب کشی بریده و برداشته میشود.